Terugblik op WK shorttrack 2024: jong publiek en hoge waardering

Met het shorttrackseizoen voor de deur kijken we nog één keer terug op het hoogtepunt van het vorige seizoen: de wereldkampioenschappen shorttrack in Rotterdam (Ahoy). Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer een op de vijf ‘inactieve’ toeschouwers door het bezoek is aangespoord om zelf meer te gaan sporten. Ook opvallend: met een gemiddelde leeftijd van 36 jaar (31% van de bezoekers was 18 jaar of jonger) trokken de WK een relatief jong publiek.

Dat zijn enkele uitkomsten van het onderzoek, dat R2 Research in opdracht van organisator TIG Sports en Rotterdam Topsport heeft uitgevoerd.

De Nederlandse Loterij ISU WK Shorttrack 2024 presented by Odido vond plaats van 15 tot en met 17 maart 2024 in Rotterdam Ahoy. Met nagenoeg maximaal bezette sessies op vrijdag en en een uitverkocht weekeinde was het evenement een groot succes. Meer dan 30.000 mensen bezochten het evenement. Het merendeel van de bezoekers kwam uit Nederland.

Jonge sportfans
Uit de resultaten van het onderzoek blijkt onder meer dat shorttrack bijzonder in trek is bij jonge sportfans. De gemiddeld leeftijd van de bezoekers lag op 36 jaar. Bijna een derde (31%) van de toeschouwers in Rotterdam was 18 jaar of jonger, waardoor voorzichtig kan worden geconcludeerd dat deze tak van schaatsen onder jongeren erg populair is. De WK werden door bijna evenveel mannen (52%) als vrouwen (48%) bezocht.

Hoge waardering
Ook hebben de bezoekers de WK een hoge waardering gegeven. De gemiddelde waardering van het evenement is een 8,5. De locatie scoort zelfs een 9,0. De WK werden voor de tweede keer in de historie verreden in Ahoy, waar de meest duurzame tijdelijke ijsbaan ooit tijdens een wereldkampioenschap werd aangelegd.

De sfeer (8,7) en aankleding (8,7) werden heel positief ontvangen door de bezoekers, van wie 84% zich identificeerde als shorttrackfan. De bezoekers waardeerden het omlijstende entertainmentprogramma en de side-events met een 8,0.

Drie op de vijf bezoekers verklaarden het evenement te willen aanbevelen bij familie, vrienden of collega’s.

Aansporing
Van de ondervraagde toeschouwers is een op de vijf zelf actief in de schaatssport. Bijna driekwart schaatst zelf niet, maar volgt wel via de media de wedstrijden. Van dat aantal gaf 73% na het bezoek aan het evenement aan (nog) enthousiaster te zijn geworden over shorttrack. Ongeveer twee derde van de bezoekers aan het WK voelt zich aangemoedigd om in de toekomst vaker shorttrack te gaan volgen en bijna een op de vijf wil zelf actiever worden in sport (19%) of specifiek schaatsen (14%).

Rotterdam sportstad
De stad Rotterdam profiteerde in meerdere opzichten van de WK. Zeven van de tien bezoekers zijn van mening dat Rotterdam door de organisatie van de WK shorttrack zijn hart voor sporttalent heeft laten spreken. Meer dan de helft (57%) heeft Rotterdam ervaren als een gastvrije stad, waar wordt samengewerkt en die durft te vernieuwen. Bijna tien procent van de bezoekers, die niet regelmatig in Rotterdam komen (53%), gaf aan dat de WK shorttrack voor hen reden is om de stad zeker nog eens met een bezoek te vereren. Faouzi Achbar, Wethouder van de gemeente Rotterdam: “De wereldkampioenschappen Shorttrack 2024 in Rotterdam Ahoy waren een groot succes, en ik ben trots dat we als stad zo’n jong en enthousiast publiek hebben mogen verwelkomen. Met meer dan 30.000 bezoekers, een hoge waardering voor zowel het evenement als de locatie, en de meest duurzame tijdelijke ijsbaan ooit, hebben we opnieuw laten zien dat Rotterdam een ware sportstad met hart voor sport en talentontwikkeling is. Ik kijk uit naar nog meer van dit soort geweldige sportevenementen.”

Economische impact
De totale economische impact van de WK Shorttrack in Rotterdam bedroeg €2,5 miljoen. In vergelijking met de WK in 2017 in Rotterdam is dat 1,7 miljoen meer. Ongeveer de helft van de €2,5 miljoen zijn opgeteld uitgaven van bezoekers en deelnemers aan het evenement. Dat was dit jaar ruim vier keer zo veel als in 2017. De andere helft bestaat uit bestedingen van de organisatie in Rotterdam. Dat is ruim drie keer zo hoog als in 2017.

Meest duurzame tijdelijke ijsbaan ooit
De WK Shorttrack 2024 werd – dankzij een initiatief van de KNSB, TIG Sports en andere partners – verreden op de meest duurzame tijdelijke ijsbaan ooit. Zo werd er 32.500 liter diesel bespaart, was er 50% waterbesparing door een circulair waternetwerk en werd er 20% minder energie gebruikt voor het verkoelen van de ijsbaan door een innovatieve koeltechniek.

Ticketverkoop World Tour Tilburg 2025
Liefhebbers die de volgende shorttrackwedstrijd in Nederland live willen bijwonen, kunnen zich verheugen op de World Tour Shorttrack, die van 7 tot en met 9 februari 2025 plaatsvindt in Tilburg. De ticketverkoop voor dit evenement start binnenkort. Geïnteresseerden worden aangeraden om de sociale media kanalen van schaatsen.nl en TeamNL Shorttrack te volgen voor de meest actuele informatie over de kaartverkoop en het programma.

TIG Sports & KNSB, partners in shorttrack
TIG Sports is sinds 2011 eventpartner van de KNSB voor internationale shorttrack-wedstrijden, met onder meer de WK’s in 2017, 2021 en 2024 en verschillende ISU World Cup-wedstrijden. Ook de  World Tour-wedstrijden (opvolger van de World Cups) in Tilburg zijn de komende jaren toevertrouwd aan TIG Sports. Hetzelfde geldt voor de Nederlandse kampioenschappen vanaf het seizoen 2024-2025 én de door de ISU aan de KNSB toegewezen WK in 2028.

Meer Nieuws

Datum KLM Open 2025 bekend: 5 tot en met 8 juni

Datum KLM Open 2025 bekend: 5 tot en met 8 juni

Tilburg maakt zich klaar voor ISU Shorttrack World Tour

Tilburg maakt zich klaar voor ISU Shorttrack World Tour

Vernieuwende Nederlandse wielerkoers in de maak voor najaar 2025

Vernieuwende Nederlandse wielerkoers in de maak voor najaar 2025