Den Haag, Arnhem en Apeldoorn speelsteden tijdens EK Beachvolleybal 2024

De speelsteden voor het EK Beachvolleybal 2024 zijn bekend. In Den Haag, Arnhem en Apeldoorn zal daags na de Olympische Spelen in Parijs worden gestreden om de Europese titel. Van dinsdag 13 t/m zondag 18 augustus is Nederland voor de vierde keer in de geschiedenis organisator van het EK Beachvolleybal.

Trackrecord beachvolleybalevenementen

Nederland heeft een uitgebreid trackrecord met prestigieuze beachvolleybalevenementen. De editie van 2024 is de vierde keer dat het EK Beachvolleybal in Nederland plaatsvindt. In 2015 organiseerde ons land ook het WK Beachvolleybal.

Van de eerste editie in 2006 (zilver voor De Gruijter/Ronnes en Kadijk/Mooren) tot de laatste editie in 2018 (goud voor Keizer/Meppelink) werd op iedere ‘Nederlandse’ EK- of WK-editie een medaille behaald door een duo van eigen bodem. De verwachtingen zijn dus hooggespannen.

Het EK Beachvolleybal 2024 vindt aansluitend op de Olympische Spelen van Parijs plaats.

Speelsteden
Het is bijna geen verrassing te noemen dat Den Haag een van de gaststeden van het EK Beachvolleybal 2024 is en dat daar ook de (halve) finales gespeeld gaan worden op het strand van Scheveningen. Sinds het eerste EK in Nederland (2006) was Den Haag iedere editie speelstad. In 2012 en 2018 werd in Den Haag twee keer Nederlands EK-goud veroverd.

Wethouder Hilbert Bredemeijer (sport) is trots dat Den Haag het EK host: “Heel de stad kijkt er enorm naar uit om onze sporters in actie te zien op het strand van Scheveningen. Den Haag is dé topsportstad aan zee en de thuishaven van Beach TeamNL, waar alle Nederlandse toppers dagelijks trainen. Het is geweldig dat we in samenwerking met de Nevobo en de andere speelsteden dit EK hosten. Zeker na de eerdere succesvolle beachvolleybaltoernooien in Den Haag, met als kers op de taart het WK op de Hofvijver in 2015. Dit EK wordt een sportief feest voor én met de hele stad. Iedereen in Den Haag kan dit meebeleven en er via side events zelf aan meedoen. Zo komt de hele stad in beweging. Ik hoop dat een van onze Haagse beachvolleybalduo’s er met het goud vandoor gaat.”

Ook Gelderland verwelkomt het EK Beachvolleybal in de speelsteden Apeldoorn en Arnhem. Arnhem is sportstad bij uitstek. De hoofdstad van de provincie Gelderland kent een lange traditie waar het gaat om het organiseren van volleybalevents. Zo was Arnhem in 2022 – met een tot volleybaltempel omgedoopte GelreDome – gastheer van het WK voor dames (indoor).

Helga Witjes, gedeputeerde Sport provincie Gelderland: “We kijken er naar uit om samen met gemeente Apeldoorn en Arnhem na het succesvolle WK Volleybal voor Vrouwen in 2022 weer een grootschalig volleybalevenement in Gelderland te verwelkomen. Een groot internationaal sportevenement is zoveel meer dan alleen de prestaties van topsporters. Het brengt mensen echt samen en geeft plezier. Bovendien brengt het door een uitgebreid programma van activiteiten onze inwoners in beweging. Zo zetten we Gelderland nog meer op de kaart als de sportprovincie van Nederland.”

TeamNL Sport Experience
In 2024 wordt gestart met een grootschalig programma aan sportieve activiteiten onder de noemer ‘TeamNL Sport Experience’, waarmee bezoekers en de regionale omgeving worden uitgedaagd op actieve wijze te genieten van een sportoverstijgend activiteitenprogramma. Belangrijk doel hiervan is om de maatschappelijke waarde van topsportevenementen verder te vergroten en de evenementen te verbinden. De inhoud van de TeamNL Sport Experience wordt de komende maanden door sportbonden, NOC*NSF en andere partners ontwikkeld, waarna het EK Beachvolleybal een van de eerste evenementen is waar dit programma wordt georganiseerd. Daarna wordt het ‘reizende’ festival voortgezet bij toekomstige sportevenementen in Nederland.

 

Meer Nieuws

Loting EK Beachvolleybal 2024 voltrokken

Loting EK Beachvolleybal 2024 voltrokken

Guido Migliozzi wint het KLM Open 2024

Guido Migliozzi wint het KLM Open 2024

We kijken terug op een succesvolle derde editie van de Dutch Water Week

We kijken terug op een succesvolle derde editie van de Dutch Water Week