Medailles Invictus Games Den Haag 2020 onthuld door de Koninklijke Nederlandse Munt

Soesterberg, 18 maart 2022 – Vandaag heeft de Koninklijke Nederlandse Munt de medailles onthuld die vervaardigd zijn voor de Invictus Games Den Haag 2020 gepresenteerd door Jaguar Land Rover. De eerste medailles zijn door Prinses Margriet overhandigd aan Alina Zoet, een van de deelnemers en vertegenwoordiger van het Nederlandse Invictus Games Team.

vlnr: HKH Prinses Margriet, Conny Wenting, Alina Zoet, Bert van Ravenswaaij (fotograaf Laurens Morel)

De medailles zijn onder escorte door de marechaussee, in een militair pantservoertuig vervoerd van de Koninklijke Nederlandse Munt in Houten naar Soesterberg. Er is voor de onthulling gekozen voor het Nationaal Militair Museum omdat dit weekend de ook de jaarlijks terugkerende Nacht van de Militaire Muziek in het museum plaatsvindt.
Invictus Games Den Haag 2020
De vijfde editie van de Invictus Games wordt dit jaar gehouden in Den Haag van 16 tot en met 22 april. Dit internationale sportevenement voor fysiek en/of mentaal gewonde militairen gebruikt de kracht van sport om herstel te stimuleren, revalidatie te ondersteunen en breder begrip en respect te genereren voor hen die hun land dienen of gediend hebben. Aan deze editie doen 500 deelnemers mee uit 20 verschillende landen.
Alina Zoet, een van de Nederlandse teamleden, geeft de volgende reactie:
‘De Invictus Games helpt ons door samen met lotgenoten te werken aan verder herstel door sportieve doelen te behalen. Dat proces kan een groot verschil maken, alleen al omdat we met onze teamgenoten onze verhalen delen. De kracht van sport is cruciaal. Winnen is geen doel op zich maar een medaille is een mooie blijvende herinnering aan een speciaal moment in dit proces. Dat we zulke bijzondere medailles hebben, die met zoveel zorg zijn gemaakt, is extra gaaf en daar zijn we trots op!’
vlnr: Goud. zilver, brons (fotograaf Laurens Morel)
Ontwerp medailles
De Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) vervaardigt als trotse sponsor de medailles voor de winnaars. Alle medailles zijn door de zilversmeden van de Koninklijke Nederlandse Munt, die ook de Koninklijke onderscheidingen maken, vervaardigd en met de hand voorzien van een gele tulp in geëmailleerd glas. De tulp staat niet alleen symbool voor Nederland maar ook voor de groei van de deelnemers en hun familie en vrienden.
De medailles zijn ontworpen door Pannos Goutzemisis, ontwerper bij de KNM. Op de voorzijde van de medailles staat de tekst ‘The Hague 2020’, het munthuis- en het muntmeesterteken van de Koninklijke Nederlandse Munt en de leus ‘I AM’. Deze leus is afkomstig uit de laatste regels van het gedicht ‘Invictus’ van William Ernest Henley dat vanaf het begin door de Invictus Games gebruikt wordt. Het opschrift op de keerzijde is het motto van de Invictus Games ‘Grow through what you go  through’ en de tekst ‘Invictus Games The Hague 2020’.
Sportieve uitgiften
Voor het publiek is er een speciale set beschikbaar met gouden, zilveren en bronzen uitgiften die refereren naar het podium. Daarnaast worden een speciale munt in coincard (een verzamelverpakking op creditcard formaat) en een 1 ounce Zilveren munt in raamcassette uitgebracht. De munt bevat pictogrammen van alle deelnemende sporten. De tulp en letters ‘I AM’ op de zilveren uitgifte zijn verguld tegen een zwarte platina achtergrond, geheel in overeenstemming met de kleuren van het logo van de Games.
De uitgiften zijn geen wettig betaalmiddel, maar unieke verzamelitems van hoge kwaliteit. De coincard en de zilveren munt zijn gelimiteerd tot respectievelijk 5.000 en 350 exemplaren. De speciale set is nog exclusiever, gelimiteerd tot slechts 50 cassettes. De Invictus Games The Hague 2020-uitgiften zijn nu verkrijgbaar op www.knm.nl/invictusgames

Meer Nieuws

KNSB en TIG Sports verlengen samen­werking in Shorttrack tot 2028

KNSB en TIG Sports verlengen samen­werking in Shorttrack tot 2028

Breda één van de ‘flagship’ locaties voor mondiale Wings for Life World Run

Breda één van de ‘flagship’ locaties voor mondiale Wings for Life World Run

Nederlandse Loterij officiële titelsponsor voor ISU WK Shorttrack 2024

Nederlandse Loterij officiële titelsponsor voor ISU WK Shorttrack 2024