‘Startschot’ EK Beachvolleybal 2024 klinkt in drie steden tegelijk

Het EK Beachvolleybal is vandaag in zowel Apeldoorn, Arnhem als Den Haag begonnen. Op de eerste dag van het toernooi, dat voor de vierde keer in Nederland wordt gespeeld, kwamen ook al de eerste Nederlanders in actie. Op zaterdag en zondag worden in Den Haag (Scheveningen) de finales gespeeld.

De officiële opening vond vanavond plaats in Apeldoorn, waar toernooidirecteur Bas van de Goor in het bijzijn van onder meer wethouder Nick Derks en Nevobo-voorzitter Peter Sprengers het startsein gaf . Vervolgens was het drietal in een vol stadion getuige van de eerste wedstrijd van Katja Stam en Raïsa Schoon. Nederlands beste beachduo bij de vrouwen geldt als kanshebber op de Europese titel.

Kick-off

In Den Haag was er bijna tegelijkertijd ook een kick-off. Daar knipten de Haagse wethouder Hilbert Bredemeijer, Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer bij de ingang met de hulp van een aantal kinderen een lint door. Daarna was het tijd voor een potje volleybal. Voor Brouwer en Meeuwsen, die in 2013 wereldkampioen werden en drie jaar later olympisch brons in Rio de Janeiro wonnen, is dit het laatste titeltoernooi samen. Meeuwsen stopt als beachvolleyballer; Brouwer heeft nog geen besluit genomen over zijn toekomst.

Juichen

Het EK Beachvolleybal vond drie keer eerder Nederland plaats en bij alle edities viel er wat te juichen voor Nederland: zilver in 2006, en goud in 2012 en 2018. Bij die laatste twee edities gebeurde dat bij de vrouwen. Sanne Keizer stond twee keer op het hoogste podium. De eerste keer met Marleen van Iersel, in 2018 met Madelein Meppelink.

Kanshebbers

De kans is bepaald niet gering dat er dit jaar weer Nederlands succes wordt gevierd. Enkele hooggeplaatste teams hebben na de Olympische Spelen nog afgezegd. De drie Nederlandse teams, die kortgeleden nog in Parijs meededen, zijn wel van de partij. Naast Stam/Schoon zijn dat Yorick de Groot/Stefan Boersma en Matthew Immers/Steven van de Velde. De drie teams behoren tot de beste zes van Europa. Daarnaast doen nog zeven teams (drie vrouwenduo’s en nog vier mannenduo’s) mee aan het EK in eigen land: Piersma/Bekhuis, Bröring/Van Driel, Konink/Poiesz, Penninga Heemskerk, Luini/Varenhorst, Sengers/Boehlé en de eerdergenoemde Brouwer/Meeuwsen.

Voor het EK Beachvolleybal zijn nog kaarten verkrijgbaar. Meer informatie daarover op de website van het toernooi.

Meer Nieuws

Loting EK Beachvolleybal 2024 voltrokken

Loting EK Beachvolleybal 2024 voltrokken

Guido Migliozzi wint het KLM Open 2024

Guido Migliozzi wint het KLM Open 2024