Duurzaamheid belangrijk thema tijdens en na Invictus Games Den Haag

Den Haag – Als de Invictus Games Den Haag 2020, presented by Jaguar Land Rover ons allen één ding hebben geleerd dan is het dat we nog beter op elkaar moeten letten. En op onze omgeving. De organisatie van deze Games had daar op voorhand al op voorgesorteerd door ook veel aandacht te besteden aan thema’s als duurzaamheid. Het is belangrijk om een legacy achter te laten. We zetten wat voorbeelden op een rij.

220 fietsen

Het organisatiecomité verplaatste zich de afgelopen weken, en meer specifiek in de toernooiweek van 15 tot en met 22 april, niet met de auto, maar op de fiets door Den Haag. De oranje fietsen – liefst 220 in getal – waren nauwelijks te missen, zo goed sprongen ze in het oog. Menigeen die ook dichtbij huis tot nog toe de auto pakte, ontdekte de grote voordelen van fietsen binnen de stad en zal dat na de Invictus Games blijven doen.

Elektrische auto’s

Waren er toch auto’s nodig, dan kon onder meer worden teruggevallen op elektrische auto’s van Jaguar Land Rover. De presenting partner gebruikte meerdere plug-in hybrids (PHEV’s), die in de elektrische EV-modus – uitermate geschikt voor het woon-werkverkeer en de kortere ritten in de stad – nul uitlaatemissies uitstoten. Daarmee droegen ook zij bij aan het streven van de Invictus Games om de ecologische voetafdruk in Den Haag te minimaliseren.

Duurzame stroom

Shell ondersteunde de Invictus Games Den Haag 2020 zodat het evenement georganiseerd kon worden met duurzame en schone energie. Die kwam van in Nederland opgewekte groene stroom. De gemeente Den Haag en Stedin hebben permanente stroomaansluitingen in het Zuiderpark gerealiseerd waar toekomstige evenementen in het park ook gebruik van kunnen maken. Eneco levert de groene stroom via het bestaande contract met de gemeente. Om deze stroomaansluitingen zo efficiënt mogelijk te gebruiken werden er voor de Invictus Games zes Battery Box-systemen van Bredenoord ingezet. Gezien de omvang van het evenement waren er ook generatoren nodig voor de back-up en voor de piekmomenten. Deze generatoren draaiden op GtL (“Gas to Liquid”) brandstof. Deze dieselvariant is gemaakt van aardgas waardoor er lokaal zo min mogelijk uitstoot is. De CO2 footprint van deze brandstof werd gecompenseerd.

Johan Cruyff Court

Speciaal voor de Invictus Games werd een mobiele Johan Cruyff Court in het Zuiderpark aangelegd. Op dat veld werden gedurende de week demonstraties van tal van aangepaste sporten gegeven. Publiek kon daar ook aan deelnemen. In de nabij het Zuiderpark gelegen wijk Escamp ligt al jaren een Cruyff Court. Goede kans dat bezoekers uit de buurt na een bezoekje aan de Invictus Games het Cruyff Court voor nog meer sportieve doeleinden gaan gebruiken.

Scholenprogramma

Duizenden schoolkinderen brachten afgelopen week een bezoek aan de Invictus Games, nog eens duizenden besteedden er met een speciaal lespakket aandacht aan. De Respect Foundation – die als missie heeft om de maatschappij mooier te maken door met jongeren te werken aan respect voor zichzelf, elkaar en de wereld om hen heen – ontwikkelde speciaal voor de Invictus Games twee lessen voor groep 7 en 8 en de brugklas voor regulier en speciaal onderwijs. Deze behandelen thema’s als ‘wat het betekent om als militair te strijden voor vrijheid’. Ook werd ingegaan op de onoverwinnelijkheid van de mens, eigen krachten, samenwerking en het belang van sport. ‘Om onoverwinnelijk te zijn heb je een superteam nodig.’

Recyclebaar

Logischerwijs werkte de organisatie tijdens het evenement onder meer ook met recyclebare glazen. Van een deel van de banners en vlaggen in het park werden door vrijwilligsters tassen genaaid. Deze zijn als gift meegegeven aan internationale gasten.

Meer Nieuws

Dutch Grand Prix bekroond tot F1 promotor van het jaar

Dutch Grand Prix bekroond tot F1 promotor van het jaar

Meest duurzame tijdelijke ijsbaan ooit bij ISU WK Shorttrack 2024 in Rotterdam Ahoy

Meest duurzame tijdelijke ijsbaan ooit bij ISU WK Shorttrack 2024 in Rotterdam Ahoy

Nog 100 dagen te gaan, sta op en kom in actie!

Nog 100 dagen te gaan, sta op en kom in actie!