Sardjoe en Demierre Nederlands kampioenen Breaking 2023

India Sardjoe en Lee-Lou Demierre zijn op zaterdagavond in de indrukwekkende Amsterdamse Centrale Markthal gekroond tot de nieuwe Nederlandse kampioenen Breaking. De zeventienjarige Sardjoe pakt hiermee haar tweede Nederlandse titel als de beste B-Girl in deze nieuwe olympische sport. Amsterdammer Demierre (22) mag zich ook voor de tweede keer de beste B-Boy van Nederland noemen voor zijn thuispubliek.

Nederlandse Breakers op de Spelen

India Sardjoe heeft zich al geplaatst voor de Spelen van Parijs 2024 en de kans is groot dat Lee-Lou Demierre zich ook kwalificeert. Deze Nederlandse topbreakers horen bij de favorieten voor een medaille op de Spelen van Parijs. De pas 17-jarige Sardjoe werd in 2022 in New York wereldkampioen en won dit jaar goud bij de Europese Spelen. Lee-Lou Demierre won in 2022 het zilver op het WK in New York.

Markthallen perfecte ambiance

Binnen in de Amsterdamse Centrale Markthal was voor dit kampioenschap een speciaal stadion gebouwd met in het midden van het stadion een cirkel als strijdtoneel voor intense Breaking battles.

In de Markthal was ook voldoende ruimte voor side events zoals het Voetjes van de vloer dansfestival, waar jong en oud van genoten om te genieten van een unieke combinatie van sport en cultuur van de bovenste plank. En met deze eerste editie van Amsterdam Breaking Championships, gepresenteerd door Odido & Samsung, bevestigt Amsterdam zijn reputatie als Urban Sport Capital.

Finales in een heus olympisch Breaking stadion

De ultieme strijd om het officiële Nederlandse kampioenschap Breaking van de Nederlandse Algemene Danssportbond (NADB) werd in de avond live bijgewoond door een kleine duizend toeschouwers. Die finales konden ook live online gevolgd worden door de snelgroeiende Breaking community wereldwijd. De sfeer in het stadion was ondanks de winterse temperaturen elektrisch te noemen. De dansers daagden elkaar uit, opgezweept door de uitbundige fans in fascinerende battles.

Lee-Lou Demierre deed wat iedereen van hem verwachte met een indrukwekkende performance. “Ik wist dat ik een kans had om hier te winnen. Maar ja, daar moet je niet te veel over nadenken, dat gaat anders in je hoofd zitten. Maar het is gelukt, daar ben ik superblij mee,” legt Demierre uit.

“Het voelt geweldig, vooral voor mijn vrienden en familie. Ze hebben me dit jaar niet veel gezien. Dus voor hen is het zeker speciaal om me te zien winnen in mijn thuisstad. Ik deed het ook voor hen. We zijn net terug van Japan. Ik maak me klaar voor de Olympische kwalificatiewedstrijden, terug naar het lab, veel oefenen en sterker terugkomen. De Olympische Spelen is zeker een droom, ik heb dit jaar zo hard gewerkt. Veel gevochten, veel getraind en ik denk dat volgend jaar een goed jaar voor me wordt, ik heb ook een geweldig team om me heen,” besluit de nieuwe Nederlandse kampioen bij de mannen.

India Sardjoe was ook favoriet voor de eindoverwinning bij de vrouwen en won overtuigend de finale met ijzersterke battles. Maar ze pakte ook de overwinning in de crew battles. Sardjoe was superblij met beide overwinningen. “Ik heb hard getraind en dan een dubbele overwinning. Het is zo gaaf om de Nederlandse kampioenschappen te doen, maar het is nog mooier om met de crew te winnen. De crew is voor mij superbelangrijk, ze hypen me altijd op en inspireren me waar nodig. Ik ben super enthousiast over de Olympische Spelen. Ik blijf doorgaan, ik blijf altijd doorgaan, ook al ben ik er nog niet klaar voor!

Crewbattles

Er werden dus ook internationale Crewbattles gehouden. Breakers, zoals de deelnemers worden genoemd, nemen het in crews van vijf dansers tegen elkaar op en strijden met hun moves tegen elkaar. In het totaal deden 25 crews mee uit 10 landen en de overtuigende winnaar was de crew van ‘Hustle Kidz’. Dit grotendeels Nederlands team met India Sardjoe en Menno van Gorp, voorheen wereldkampioen en nestor van de Nederlandse Breaking scene, won van een sterke Franse Crew in de finale.

Over Amsterdam Breaking

Het evenement is een platform voor de Breaking community en is een initiatief van de gemeente Amsterdam, de NADB, New Dance, Dutch B-boy en TIG Sports en ondersteund door Odido en Samsung. De betrokken partijen hebben de ambitie om Amsterdam Breaking Championships jaarlijks te organiseren en het evenement en participatie te laten groeien.

Meer Nieuws

We kijken terug op een succesvolle derde editie van de Dutch Water Week

We kijken terug op een succesvolle derde editie van de Dutch Water Week

Dit was de Wings for Life World Run 2024 in Breda

Dit was de Wings for Life World Run 2024 in Breda

Beste 3×3 basketballers en breakers komen in iconische Gashouder samen

Beste 3×3 basketballers en breakers komen in iconische Gashouder samen