Vier jaar om je te verheugen, vier jaar om na te genieten

Het lange wachten is weer begonnen. Over vier jaar is pas de volgende World Gymnaestrada, in Lissabon. Maar met het afsluiten van deze 17e editie kan ook het nagenieten beginnen. Want daar is alle reden toe. Aan de World Gymnaestrada in Amsterdam namen afgelopen week bijna 19.000 gymnasten uit 60 landen deel. Die brachten zeven dagen lang energie, kracht, lenigheid, gratie en een grote dosis vrolijkheid samen.

In totaal traden tussen 30 juli en 5 augustus maarliefst 487 groepen op. Dans, acrobatiek en gymnastiek kwamen samen op twaalf podia in de RAI, het Olympisch Stadion en het Vondelpark. De organisatie kon terugvallen op de assistentie van 375 vrijwilligers.

70 jaar
Het was voor de derde keer in de historie dat de World Gymnaestrada in Nederland werd gehouden. De allereerste editie, in 1953, werd in Rotterdam gehouden. En ook in 1991 was Nederland gastheer. Bijzonder aan de World Gymnaestrada is dat iedere deelnemer weliswaar zijn of haar beste beentje voor zet, maar dat er na afloop geen medailles worden uitgereikt.

In het Olympisch Stadion werd het evenement vandaag afgesloten. Na een groepsoptreden van het 1540 koppen tellende World Team, volgde een sluitingsceremonie vol entertainment (zoals een optreden van zangeres Emmaly Brown), tal van spectaculaire gymnastiekacts en vaste programmaonderdelen. Zo werd de FIG-vlag aan de Portugese organisatie van 2027 overgedragen. FIG-vicepresident Ali Al-Hitmi verklaarde de World Gymnaestrada na een dankwoord gesloten.

Rollercoaster vol emoties
Rogério Valério, president van de FIG-commissie Gymnastics for All, sprak over een ,,fantastische week, een rollercoaster vol emoties. Het was geweldig, episch zelfs, om al die vrolijke gezichten te zien, om de intentie te voelen waarmee iedereen op en naast de gymvloer actief was. Iedereen heeft hier herinneringen voor het leven opgedaan, ze zullen Amsterdam nooit vergeten.”

Ook Valério was het niet ontgaan dat het weer in Amsterdam ,,niet altijd fantastisch was. Maar het tekent de World Gymnaestrada-community dat iedereen daar soepel mee omgaat. De organisatie heeft een aantal buitenoptredens kunnen verplaatsen, de deelnemers zetten hun feest dan gewoon binnen voort. Zo flexibel en lenig als deze gymnasten zijn, zo flexibel hebben de organisatie, de sporters en de fans zich ook naast de mat getoond.”

Valério zag in Amsterdam dat de internationale showsport zich nog altijd ontwikkelt. ,,Wat opviel was dat heel veel clubs en groepen in de aanloop naar dit evenement aansluiting bij elkaar hebben gezocht, om diverse disciplines van de gymsport te kunnen combineren. Dat maakte de performances nog diverser, nog aantrekkelijker. We hebben gezien dat ook hier weer een aantal nieuwe landen zijn aangehaakt. De verspreiding van het gevoel dat je vooral ook van sport kan genieten als er niet per se een medaille te verdienen is, gaat verder.”

Tranen van geluk
Manon Crijns, president van het organisatiecomité, keek terug op een ,,hele goede week. Ik ben enorm blij en tevreden dat we zoveel mensen een hele week lang heel gelukkig door Amsterdam hebben zien lopen. In de RAI, bij het Olympisch Stadion op het City Stage in het Vondelpark, maar ook bij de feestjes in de stad en op hun boottocht door de grachten; iedereen was blij. En daar mogen we als Nederland, als organisatie, trots op zijn. Vergis je niet: dit evenement is echt heel groot. Het is goed dat de sportbond KNGU en sportmarketingbureau TIG hiervoor de handen ineen hebben geslagen.”

,,Met 19.000 deelnemers sta je zo af en toe voor enorme uitdagingen, maar die konden we prima aan. De deelnemers hebben van begin tot eind hun ding kunnen doen, en het was een eer om ervoor te zorgen dat dat lukte. De tranen die ik gezien hebben, waren van geluk. Zeker de laatste twee dagen zag ik overal groepjes knuffelen, opgelucht en trots dat het gelukt was hun best mogelijke uitvoering neer te zetten. Heel veel hebben ook vrienden voor het leven gemaakt. Die gaan dit feest nooit meer vergeten. Ik in ieder geval niet!”

Baanbrekend evenement
Bianca Wieman sprak namens de KNGU van ,,een baanbrekend evenement. Het is het waard geweest om hier vier jaar keihard aan te werken. Toen we ons jaren terug inspanden om de World Gymnaestrada te gaan organiseren, hebben we ook het doel gesteld om de recreatieve sport beter op de kaart te gaan zetten. Dat lukt je met een evenement als dit. We hebben de clubbestuurders uitgenodigd om hier een dagje te komen kijken en velen hebben dat gedaan. Supergaaf, was de kwalificatie die ik het meest hoorde. En zo is het ook. Ben je een keer bij de World Gymnaestrada geweest, dan ben je verkocht.” Wieman benadrukte nog maar eens dat het niet altijd om de medailles hoeft te draaien. ,,Hier geniet iedereen van de gymsport, van welk niveau iemand ook is, tot welke cultuur, gender of geloof hij of zij ook hoort. Een beperking of niet, het maakt niet uit. Dit evenement laat zien dat jong en oud van de gymsport kan genieten, ook als er geen prijzen op het spel staan.”

Partner Amsterdam
Crijns en Wieman hadden ook een speciaal woord van dank voor de gemeente Amsterdam. ,,De gemeente heeft zich vanaf de eerste dag een enthousiast partner getoond, heeft geholpen waar ze kon. Of dat nu was met de scholen, waar veel van de afvaardigingen sliepen, of op het City Stage in het Vondelpark, de gemeente hielp mee. Dat is fijn om te ervaren. Het is mooi om van de deelnemers te horen dat ze genoten hebben van de stad. En de stad van hun. Overal in het centrum doken mensen op in dezelfde trainingspakken, in de metro en tram werden spontaan demonstraties gegeven. Die spontaniteit hoort bij deze tak van de gymsport.”

Meer Nieuws

Dit was de Wings for Life World Run 2024 in Breda

Dit was de Wings for Life World Run 2024 in Breda

Beste 3×3 basketballers en breakers komen in iconische Gashouder samen

Beste 3×3 basketballers en breakers komen in iconische Gashouder samen

Europese smaakmakers weer naar KLM Open 2024

Europese smaakmakers weer naar KLM Open 2024